Wat is het vermogensrecht?

Het vermogensrecht is een onderdeel van het privaatrecht en richt zich op het bezitten van goederen. 
De twee onderdelen waarin het vermogensrecht is te verdelen zijn:

  • Vorderingsrecht
  • Eigendom

We zullen beiden onderdelen toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Vorderingsrecht heeft te maken met schulden wat de ene persoon bij de andere persoon heeft. Wij zullen een voorbeeld noemen. Persoon A wil graag een nieuwe scooter kopen maar heeft daarvoor geld nodig, hij leent daarvoor € 2000 bij persoon B. Persoon A heeft nu schulden bij persoon B. Persoon B heeft nu vorderingsrecht tegenover persoon A. Hij heeft recht op het geld wat persoon A geleend heeft.

Eigendom wordt ook wel een exclusief recht genoemd. Bijvoorbeeld het bezit van een auto. Dit is een persoonlijk bezit. Het is niet vanzelfsprekend dat de auto gebruikt wordt door anderen dan diegene die hem bezit. De auto is eigendom van de eigenaar. Eigendom heeft ook een gevolg. Het gevolg van eigendom is indien de auto van de eigenaar gestolen wordt door persoon X, de auto niet automatisch in eigendom komt van persoon X, maar eigendom blijft van de rechtmatige eigenaar. De eigenaar kan eigendomsvordering inzetten. Hij kan hiermee zijn eigendom bewijzen en de (in dit geval) auto terugvorderen.

Vorderingsrecht, eigendom en goederenrecht kunnen gezamenlijk ook gezien worden in de zin van het kopen van een woning. De woning komt in eigendom van de koper, goederenrecht. Maar de bank heeft het vorderingsrecht, in dit geval de hypotheek. De hypotheekkosten moet de eigenaar betalen aan de bank, hij moet deze regels nakomen. 

Indien u in welk opzicht dan ook in een conflict komt met de tegenpartij, bijvoorbeeld iemand die zijn plichten niet nakomt, neem dan contact op met de advocaat voor intellectueel eigendom voor juridisch advies.

Objectief en subjectief

Vermogensrecht kan zowel in objectieve zin als in subjectieve zin gebruikt worden.
Wij zullen een voorbeeld noemen waarin zowel de objectieve zin als de subjectieve zin voorkomt.
We noemen de personen als persoon X en persoon Y. Persoon X rijdt op de scooter tegen een auto die geparkeerd staat langs de weg, wettelijk gezien stond de auto correct geparkeerd. De bestuurder van de scooter heeft schade veroorzaakt aan de geparkeerde auto. De eigenaar van de auto heeft recht op vergoeding van de schade, dit wordt het subjectief recht genoemd. Dit gaat namelijk over het materiële bezit.
De regels die ervoor zorgen dat wettelijk gezien de schade vergoed moet worden door de veroorzaker noemen we het objectieve recht.


Lijfrenten en aandelen

Andere voorbeelden van het vermogensrecht zijn:

  • Lijfrenten
  • Aandelen

We zullen beide voorbeelden toelichten.

Lijfrenten zijn betalingen die op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld maandelijks, aan een bepaald persoon betaald worden. De lijfrenteverzekering keert deze bedragen uit. De lijfrenteverzekering wordt hiervoor aangekocht door een eenmalige- of maandelijkse betaling.

Aandelen zijn gedeeltes van een bedrijf. Bij een gedeelte hoort een waardepapier en de behorende rechten, zoals winstuitkeringen en zeggenschap. Je hebt een aandeel indien je een gedeelte van een bedrijf betaald. Je bent dan een aandeelhouder.
De waarde van een aandeel kan stijgen en dalen. Het kopen van een aandeel kan bij een “broker”, dit is een beurshandelaar.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 76

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op