Wat is het kwekersrecht?

Indien er een nieuw plantensoort is ontdekt of gekweekt kan de kweker hiervan aanspraak maken op het kwekersrecht, het gaat hierbij om één plantensoort. Kwekersrecht valt onder het intellectuele eigendom.

Kwekersrecht geeft de kweker van de nieuwe plantensoort het recht over het zaad of de stekjes waarmee de plant vermeerdert kan worden. De kweker is als het ware eigenaar geworden van de nieuwe plantensoort.

De rechtmatige kweker is zelf verantwoordelijk voor de bescherming van zijn kwekersrecht. 

Wat wel toegestaan is, is het gebruik van het zaad of de stekjes van de nieuwe plantensoort om kruisingen te maken. Hiervoor is geen toestemming nodig van de rechtmatige kweker. Deze situatie wordt ook wel kwekersvrijstelling genoemd. Wat kruisingen maken precies inhoudt is een verhaal apart, maar kort gezegd is een kruising maken tussen planten dat er bijvoorbeeld twee verschillende plantensoorten worden gebruikt om een nieuw soort te creëren.

Boeren hebben het zogenoemde “farmers privilege”, dit houdt in dat als boeren eenmaal licentie hebben betaald aan de rechtmatige kweker (de eigenaar van het kwekersrecht) dat zij het zaad wat ze geoogst hebben opnieuw mogen gebruiken om te kweken op het land. Boeren hebben in dat opzicht een vrijstelling. Wat zij niet mogen doen is het gewonnen zaad van hun land verkopen.

Kwekersrecht aanvragen

U heeft als kweker een nieuwe plantensoort ontwikkeld en u wil hierdoor graag aanspraak maken op het kwekersrecht.
Maar hoe werkt dit? Wij leggen het uit.
Raad voor plantenrassen behandelt in Nederland de aanvragen voor het kwekersrecht. U vult het aanvraagformulier in en stuurt dit op samen met het technische beschrijvingsblad, het naamvoorstelformulier en eventueel wat aanvullende documenten. Ook betaalt u op dat moment de aanvraagkosten. De tarievenlijst kunt u vinden op de website van de raad voor plantenrassen.

Er volgt dan een administratief onderzoek waarbij onder andere onderzocht wordt of het daadwerkelijk een nieuwe plantensoort betreft. De eigenaar heeft middels het naamvoorstelformulier een naam ingediend voor de nieuwe plantensoort. Als deze aan bepaalde eisen voldoet wordt de naam toegekend.

Daarna volgt een onderzoek betreffende onder andere de groei van de plant. U moet hiervoor een plantje aanleveren zodat onderzocht kan worden of de plant aan de Europese eisen voldoet.

Op basis van het eindrapport, waarvoor diverse onderzoeken zijn verricht, wordt het kwekersrecht toegekend of niet.

Kwekersrecht onterecht afgewezen?

Voldoet u volgens uzelf aan alle eisen en is toch het kwekersrecht niet toegekend? Dan kunt u allereerst bezwaar maken bij de raad voor plantenrassen. Indien u er met deze partij niet uitkomt kunt u te allen tijde contact opnemen met de advocaat voor intellectueel eigendom voor juridisch advies. Zij helpen u met het oplossen van uw probleem.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 76

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op