Wat is vennootschapsrecht


Vennootschapsrecht is onderdeel van het ondernemingsrecht. Het vennootschapsrecht maakt de vennootschappen mogelijk, zoals bijvoorbeeld een BV (Besloten Vennootschap), een VOF (Vennootschap Onder Firma) of een NV (Naamloze Vennootschap). Van elk van de zojuist genoemde vennootschap soorten zullen we beschrijven wat deze inhoudt.

Allereerst de BV, de Besloten Vennootschap. Bij deze soort vennootschap zijn de aandelen niet vrij overdraagbaar en wanneer er schulden ontstaan zijn de aandeelhouders hiervoor niet geheel aansprakelijk, maar beperkt indien het gaat om een ‘besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid’. Wanneer dit niet het geval is zijn de aandeelhouders niet aansprakelijk voor ontstane schulden.

Een VOF, de Vennootschap Onder Firma. Wanneer er schulden ontstaan zijn de eigenaren zelf verantwoordelijk voor deze schulden. Ondernemers die gezamenlijk een bedrijf starten kiezen in veel gevallen het Vennootschap Onder Firma als rechtsvorm. De kosten voor het oprichten van een VOF zijn laag in verband met het niet nodig hebben van een notaris om zaken te laten vastleggen.

Een NV, de Naamloze Vennootschap. Een ondernemingsvorm die bestaat uit aandelen. Een NV wordt gefinancierd door de aandeelhouders. Eigenaren van de naamloze aandelen staan niet geregistreerd, het is daarom gemakkelijk om de aandelen te wisselen van eigenaar. De aandelen zijn overdraagbaar.

Kies de juiste rechtsvorm


Indien iemand zijn onderneming inschrijft bij de KVK, de Kamer Van Koophandel, wordt er gevraagd onder welke rechtsvorm het bedrijf ingeschreven moet worden. Dit is een verplicht onderdeel van de inschrijving.
Hoe weet u welke rechtsvorm u het beste kunt kiezen? Allereerst kijkt u naar de samenstelling van uw bedrijf. Gaat u alleen uw bedrijf runnen, dan kunt u kiezen voor de rechtsvorm genaamd ‘eenmanszaak’. De aansprakelijkheid bij de rechtsvorm ‘eenmanszaak’ is dat u zelf als ondernemer verantwoordelijk bent voor eventuele schulden.
Bij de keuze tussen diverse rechtsvormen is het belangrijk dat u let op welke rechtsvorm de meest gunstige is. Kijk bijvoorbeeld naar welke belastingen u moet betalen bij de verschillende rechtsvormen, maar ook naar de belastingvoordelen.

Juridisch advies


Heeft u juridisch advies nodig naar aanleiding van dit artikel of heeft u vragen met betrekking tot een juridische kwestie? Neem dan contact op met de advocaat voor intellectueel eigendom. De advocaat voor intellectueel eigendom kan u voorzien van een goed juridisch advies en/of u bijstaan in uw juridische zaak.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 76

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op