Wat is het modellenrecht?


Wanneer er een nieuwe tekening of model wordt gemaakt kan deze door middel van het modellenrecht worden beschermd. Het recht wordt dan ook wel tekeningen- en modellenrecht genoemd. Ook wanneer een tekening of model nog niet af is kan er al modellenrecht worden aangevraagd. Het gaat hier dan om het beschermen van bijvoorbeeld kleuren, vormen of diverse materialen die er gebruikt zijn voor het maken van een tekening of model. Wanneer de maker het modellenrecht heeft gekregen mag de eigenaar het model op diverse manieren gebruiken, zoals bijvoorbeeld verkopen, verhuren of tentoonstellen. Wanneer het modellenrecht is afgegeven mag de maker derden verbieden om zonder toestemming geen gebruik te mogen maken van de tekening of het model.

Aanvragen modellenrecht

Het modellenrecht aanvragen is nog niet zo makkelijk, de meeste hebben tijdens deze procedure advies nodig van een modellengemachtigde. Deze persoon weet precies hoe de procedure in zijn werk gaat.
Het Benelux- Bureau voor de Intellectuele Eigendom, in het Engels Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) genoemd, mag geen advies uitbrengen omdat zij onafhankelijk zijn. Op deze manier is de kans aanzienlijk dat modellen of tekeningen worden geweigerd voor het modellenrecht omdat zij niet voldoen aan de drie eisen. Te noemen uiterlijk, eigen karakter en nieuwheid.
In sommige gevallen wordt het modellenrecht geweigerd en heb je geen bescherming, daarnaast ben je de gemaakte kosten voor het aanvragen van het modellenrecht kwijt.
Het is belangrijk dat je voor alle gemaakte modellen het modellenrecht aanvraagt. Het is dus belangrijk om bij de procedure een modellengemachtigde in te schakelen, want hij weet precies hoe de procedure in zijn werk gaat.

Modellenrecht hoe lang geldig?

Hoe lang het modellenrecht geldig is hangt af van het land waarin je woont of voor welk land de aanvraag is gedaan. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Europa, Benelux en modellenrecht internationaal. Het modellenrecht heeft een maximale duur in de Benelux voor 25 jaar. Na registratie duurt het modellenrecht 5 jaar, maar omdat je elk jaar kunt verlengen met 5 jaar is het 5 keer 5 jaar, komt in totaal uit op 25 jaar na de eerste registratie. In Europa is dit ook 25 jaar. Maar wanneer het gaat om een gemeenschapsmodel welke niet is geregistreerd gaat het maar om 3 jaar. Het modellenrecht internationaal valt onder de Nationale wet. Per land is de duur van het modellenrecht anders.

Juridisch advies

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het modellenrecht? Neem dan contact op met de advocaat voor intellectueel eigendom. De advocaat voor intellectueel eigendom kan u voorzien van een goed juridisch advies of informatie wat u graag nog wilt weten over dit onderwerp.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 76

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op