Wat is aansprakelijkheidsrecht


Wanneer er schade is ontstaan, dan staan er in het aansprakelijkheidsrecht welke regels er gelden voor herstel van de schade of hoe het anders opgelost kan worden. Een persoon die bijvoorbeeld schade heeft toegebracht aan eigendom of eigendommen van een ander kan aansprakelijk gesteld worden via het aansprakelijkheidsrecht.
Maar op meerdere manieren kan er aanspraak gemaakt worden op het aansprakelijkheidsrecht. Bijvoorbeeld wanneer iemand een overeenkomst schendt of door ongepast gedrag van iemand.
Ook wanneer iemand niet bewust schade aanbrengt aan eigendommen van een ander. Bijvoorbeeld een parasol die tijdens een harde storm het kippenhok van de buurman kapot maakt. Hierbij kan de eigenaar van de parasol aansprakelijk worden gesteld, wanneer bewezen kan worden dat het kippenhok kapot is doordat de parasol er tegenaan is gewaaid.

Eerst bewijs, dan recht

Er kan niet zomaar worden aangenomen dat iemand aansprakelijk is voor schade. Er moet namelijk eerst gekeken worden naar de situatie en welke bewijzen er zijn. Wanneer bewezen kan worden dat iemand aansprakelijk is voor de schade door een bepaalde gebeurtenis dan kan aanspraak gemaakt worden op het aansprakelijkheidsrecht. Wanneer iemand schade aanbrengt op een eigendom van iemand anders, dan is deze persoon aansprakelijk voor de gemaakte schade. Echter bestaan er wel wat uitzonderingen. Heeft u juridisch advies nodig betreffende het aansprakelijkheidsrecht? Neem dan contact op met de advocaat voor intellectueel eigendom. De advocaat voor intellectueel eigendom kan u voorzien van een goed juridisch advies en u ondersteunen bij uw eventuele juridische procedure.

Aansprakelijkheid bij letsel

Wat ook onder het aansprakelijkheidsrecht valt is letselschade. Letselschade is een gevolg van bijvoorbeeld een ongeval. Wanneer iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor het letsel dan kan er aanspraak gemaakt worden op het aansprakelijkheidsrecht en kan bijvoorbeeld afgesproken dat de aansprakelijke een vergoeding betalen voor de geleden schade. Wanneer er een advocaat aan te pas moet komen kunnen deze kosten in sommige gevallen vergoed worden via de verzekeringsmaatschappij, dit wanneer de aansprakelijke een aansprakelijkheidsverzekering heeft.
Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 76

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op