Ook u maakt gebruik van handelsnaam recht

Iedere bestaande onderneming heeft een naam, de naam van deze onderneming wordt ook wel de handelsnaam van het bedrijf genoemd. Een ander woord wat we hier voor kennen is de merknaam van het bedrijf. Zodat er geen verwarring of misleiding ontstaat hebben we in Nederland de Hnw of ook wel de handelsnaamwet. In Nederland hoeft u niet te betalen om te mogen genieten van de handelsnaamwet. De handelsnaamwet komt in Nederland tot stand door het fysieke gebruik van uw handelsnaam. Bij het fysiek gebruiken van uw handelsnaam kunt u denken aan het gebruik van flyers, reclame, auto opdrukken of websites met uw handelsnaam er duidelijk in verwerkt. U hoeft zich niet in te schrijven voor het handelsrecht in tegenstelling tot de handelsregister wet waar dit wel voor nodig is. De handelsregister wet verplicht ondernemingen zich in te schijven bij het handelsregister van de kamer van koophandel. Let er dus op dat de naam die u opgeeft bij de kamer van koophandel niet perse uw handelsnaam hoeft te zijn.

Voorwaarden aan de handelsnaamwet

Er enkele voorwaarden gesteld aan de naam die u gaat gebruiken als handelsnaam. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om een handelsnaam te gebruiken die misleidend is met betrekking tot het eigendom van de onderneming of de rechtsvorm van de onderneming. Zo mag bijvoorbeeld een vennootschap onder firma dus niet als handelsnaam, de naam Naam B.V. gebruiken. Dit is niet wat het bedrijf is en daarom mag het zich daar dus ook niet voor uitgeven. Daarnaast mag de handelsnaam ook niet overeenkomen met een oudere al bestaande handelsnaam of het merkenrecht van een andere onderneming of handelsnaam. Ook is in de jurisprudentie vastgelegd dat een zuiver beschrijvende naam geen handelsnaam mag zijn. Als laatste heeft u het recht op een handelsnaam die beperkt is tot in de regio waar de handelsnaam wordt gebruikt. Daarom is het goed mogelijk dat er bijvoorbeeld in Zuid Holland en Friesland twee verschillende ondernemingen liggen die dezelfde handelsnaam gebruiken.Weet waar heeft u recht op heeftDoor het handelsnaam recht bent u niet een de bezitter van uw handelsnaam, hiermee bedoelen we dat u niet bezittelijk de eigenaar bent van de handelsnaam die u gebruikt. Het handelsnaam recht is er eigenlijk voor bedoeld om verwarring en misleiding te voorkomen en niet minder om de onderneming te beschermen met hun handelsnaam, daar zijn nog andere rechten voor. U kunt bij schending van uw handelsrecht juridische stappen ondernemen. Als u verdere uitleg wilt over de stappen die u kunt maken bij uw persoonlijke situatie, dan kunt u daarvoor contact met ons opnemen. Het is vaak moeilijk om een zaak te winnen die betrekking heeft op uw handelsnaam, maar met de juiste advocaat kunt u goede vordering maken. Het is vaak niet makkelijk om aan te tonen dat u de rechtmatige "eigenaar" bent van de handelsnaam. Als u de betreffende handelsnaam al lang gebruikt dan is het vaak iets makkelijker. In het geval dat u uw handelsnaam al een aantal jaren gebruikt, dan heeft u misschien nog een aantal oude spullen liggen waar uw handelsnaam opstaat met eventueel een datum er bij. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan facturen van groothandels.

Bewijsvoering

Des te meer bewijzen u kunt aanvoeren, des te groter de kans i dat u de recht zaak wint. In het geval dat u de recht zaak wint, dient de andere partij direct te stoppen met het gebruiken van uw handelsnaam. Ook kan het zijn dat u een schadevergoeding krijgt, maar dit hang af van uw eis en de beslissing van de rechter.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 76

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op