Wat is beeldmerk?

Een beeldmerk is hetzelfde als een logo. Een beeldmerk is een herkenbare afbeelding van een bedrijf of een bepaalde huisstijl. Door een herkenbaar beeldmerk herken je een bedrijf aan de afbeelding. Het beeldmerk van een bedrijf wordt beschermd door het auteursrecht, het kan naast de bescherming door het auteursrecht ook extra geregistreerd worden bij het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom (BOIP, Benelux Office for Intellectual Property). Het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom registreert logo's van bedrijven of instanties. Maar sowieso het auteursrecht beschermt het beeldmerk al. Registratie via Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom is dus niet noodzakelijk. Een beeldmerk is dus een afbeelding waardoor het bedrijf gemakkelijk herkend wordt. Een beeldmerk kan bestaan uit een woord, een afbeelding of een combinatie daarvan.


Registratie beeldmerk

Wanneer je een beeldmerk wil registreren moet je daarvoor een procedure doorlopen om goedkeuring te krijgen voor de registratie. Hieronder benoemen wij een aantal stappen van deze procedure. Allereerst is het belangrijk om te weten dat het inschrijven van je beeldmerk vastgelegd wordt voor de duur van 10 jaar. Er wordt onderzocht of je beeldmerk uniek is. Ook wordt er beoordeeld of er voldaan is aan de vereisten om toestemming te krijgen voor het registreren van je beeldmerk. Aan onderzoek en analyse of je beeldmerk in aanmerking komt voor registratie zijn kosten verbonden, deze kunnen oplopen. Deze bedragen hangen af van de grootte van het onderzoek en bij welk onderzoeksbureau je het onderzoek hebt laten uitvoeren. De prijzen kunnen uiteenlopen van €250 tot meer dan €1000. Wanneer je een beeldmerk registreert voor de Benelux ben je minder kwijt dan wanneer je het beeldmerk wilt laten registreren voor de Europese Unie. Door het registreren van je beeldmerk voorkom je dat andere mensen jouw logo kunnen gaan gebruiken. Een beeldmerk kan in de loop der jaren een bepaalde waarde gaan krijgen, afhankelijk van het bedrijf waarvoor het gebruikt wordt. Wanneer je in de toekomst je bedrijf wilt verkopen en het beeldmerk heeft een hoge waarde, betekent het dat jouw bedrijf bij verkoop ook een hogere waarde krijgt. Of je een beeldmerk of logo dus laat registreren of wanneer je alleen het auteursrecht erop laat rusten kan later positieve of negatieve gevolgen hebben. Het is dan ook belangrijk om goed over deze keuze na te denken.

Juridisch Advies

Heeft u vragen over een beeldmerk of logo of andere vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan contact op met de advocaat voor intellectueel eigendom. De advocaat voor intellectueel eigendom kan u voorzien van meer informatie, uw vragen beantwoorden, of indien u daar behoefte aan heeft u voorzien van een goed juridisch advies.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 76

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op